Participatie

Onlangs was ik te gast bij RAP Leiden en Energiepark Leiden. Om de eerste Dinner Talk met het thema ‘Bouwen aan waardevolle communities’ visueel vast te leggen. Nou vind ik tekenen altijd waardevol – handig, een verslag in een oogopslag – en leuk om te doen, maar ik word wel heel blij als er meer van wat ik belangrijk vind, waar ik aan wil bijdragen, geraakt wordt. 

Bottom-up vormgeven bijvoorbeeld. Omdat transitie alleen dan lukt. 
Gelijkwaardigheid en écht luisteren. Omdat iedereen van waarde is. 
Verbinden. Omdat alles daarmee begint.
Creatie, of dat nou kunst, muziek, of goed eten is. Omdat samen iets máken, geraakt worden door schoonheid, emoties beleven, ons mens maakt. En dat dus verbinding tot stand brengt.

En hoe mooi dan, dat de student tegen de Leidenaar zegt: “We hebben dus allebei last van geluid. U laat, en ik vroeg. Dan vinden we dus geluidsisolatie belangrijk, en goede afspraken. Dus u zegt bijvoorbeeld: ‘niet na 23 uur’, en dan zeg ik bijvoorbeeld:’ niet voor 11 uur.’ Daar komen we toch wel uit?”

Participatie. Deelnemen. Maar ook: verantwoordelijkheid nemen. Uitwisselen van geven en nemen. Ik ben benieuwd, hoe Energiepark Leiden en haar community zich al doende ontwikkelen. Ik houd mijn stiften klaar! 

Dit tekende ik:

Visueel verslag Dinner Talk #1 Energiepark Leiden - copyright Aletha Steijns- reproductie of herplaatsen niet toegestaan

En zo legde Leonie van der Helm mij eet-tekenend vast:

Meer lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *