Het lukt heus

Na 17 dagen van dit frisse verse nieuwe jaar hebben de meeste mensen de uitvoering van hun goede voornemens gestaakt. Het was teveel. Te ingewikkeld. Te moeilijk haalbaar. Te weinig bemoedigend.

DryJanuari, het sportschoolabonnement benutten, 11 kilo afvallen, niet meer mopperen: de werkelijkheid leert dat goede voornemens alleen niet werken. En ook als je geen goede voornemens had: het is heel waarschijnlijk dat je wensen, dromen, verlangens of intenties hebt om dit jaar te realiseren. Misschien persoonlijke, misschien zakelijke.

Het jaar is ineens niet meer zo fris en vers. De eerste dag van het nieuwe jaar, van een nieuw decennium ook, lijkt immers zo mooi. Vanaf dan wordt alles anders. Soms wil een maandag ook nog wel eens dat gevoel oproepen: vanaf morgen! Maar er verandert niets. De zon gaat onder, de zon gaat op en jij bent nog dezelfde. Met dezelfde verlangens, dezelfde pijnpunten, dezelfde gewoonten. En dan – ik noem een voor vrijwel iedereen herkenbaar voorbeeld, maar pas het gerust toe op je eigen droom- steek je toch dat gewraakte chocolaatje in je mond. Daarom werkt het niet. Niet zomaar. En dat weten we ook eigenlijk allemaal wel. Het kalenderblaadje van 1 januari is geen toverblaadje.

Stel je nou eens voor dat er een jaar voorbij is. Wil je er dan nog precies bij zitten zoals je nu doet? Als je daar volmondig ‘ja’ op zegt, prima. Maar als je daar lichtelijk zenuwachtig van wordt, wil je dus iets anders. Maak daar eens een voorstelling van. Hoe wil je er dan bij zitten? Hoe ziet je leven eruit, hoe zie jij eruit, hoe beweeg je je door de dag, met wie maak je een praatje, wat doe je, wat eet je?  Stel het jezelf zo levendig mogelijk voor, alsof je door een filmcamera naar jezelf kijkt.

Dat is je intentie, je focus. En nu komt het. Om daar te zijn, kun je nú een eerste stap zetten. Eén stap, en nu, onmiddellijk, zonder uitstel. Niet 11 kilo afvallen, niet maandag, niet over een maand. Maar nú kiezen voor een groene smoothie in plaats van een gebakje. Of een lunchwandeling maken terwijl het regent en je ook je boterham achter je toetsenbord kan wegkauwen. Veel lekkerder met dat beeld in je hoofd. En veel haalbaarder dan 11 kilo. 

Houd dat in je hoofd, elke keer als je voor een keuze staat. Je wil die positieve energie. Niet dat drankje of dat chocolaatje. Steeds één stap, en steeds nu.

En er is nog iets. Waar staat dat chocolaatje (weer datzelfde voorbeeld, vervang gerust door je eigen sabotage-actie) eigenlijk voor? Wat moet dat avondje op de bank goedmaken? Tien tegen één dat je ergens anders behoefte aan hebt. Je wil niet die bonbon, maar je bent verdrietig en je wil troost. Je wil niet dat avondje op de bank, maar je bent het zat te moeten voldoen aan verwachtingen van een ander. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Het helpt enorm om te weten waar je eigenlijke behoefte ligt. Dan kun je aan die oorspronkelijk behoefte leren voldoen, en wordt het gemakkelijk om in actie te komen in plaats van te blijven bankhangen. 

Het is vandaag 17 januari. En wat is nu, precies nu, jouw allerkleinste, haalbare stap? Zo maak je van deze dag ‘maak je droom-helder-en-haalbaar-dag’. Geniet ervan! 

 

Wil je een focusbord of -boekje maken om je verlangen in beeld te brengen zodat je dat dagelijks voor ogen kan houden? Wil je samen kijken welke behoefte er schuilgaat onder je grootste valkuil zodat je daar op een andere manier aan kan leren voldoen? Dat kan, ik geef op 2 februari een workshop in mijn atelier in Den Haag.

Ook heel fijn om samen met je partner, zus, zoon of collega te doen. Op verzoek geef ik deze workshop ook voor een groep die jij zelf samenstelt en op andere locaties.

Meer lezen?