De kracht van een compliment

Elk jaar, op 1 maart, is het Nationale Complimentendag.  Een dag waarop het makkelijker moet zijn elkaar een compliment te geven. Dat doen we namelijk niet genoeg. Er is ook een dag om je liefde de liefde te verklaren, een dag voor mama’s, papa’s, secretaresses, leerkrachten… het draait allemaal om waardering. Die je toch het liefst 365 dagen per jaar krijgt. Het zou niet moeten hoeven, die dagen. We zouden elkaar vaker moeten vertellen dat we elkaar de moeite waard vinden. Het maakt je eigen leven en dat van de ander zoveel leuker.

Waarom hebben we dat nodig dan, die waardering van anderen? Omdat we onszelf niet genoeg waarderen. We hebben aangeleerd de waardering van buitenaf te halen. Dus graag, dat compliment. Bevestiging, dat je iets goed gedaan hebt. Die moeite waard bent. Dat je er mag zijn, van waarde bent… zolang we onszelf nog niet voldoende waarderen.

Wanneer kreeg jij er voor het laatst een? Of hoorde je er een? Vaak is het zo dat we de complimenten die we krijgen niet horen. Omdat we het eigenlijk niet geloven, dat iemand ons waardeert. Omdat we onszelf eigenlijk niet waarderen… En wanneer gáf je er een? Best moeilijk hè, je waardering uitspreken. Kwetsbaar. Of iemand weet toch wel wat je voor hem of haar voelt… dat hoef je toch niet meer te zeggen? Nou, dat weten we dus heel vaak niet. Omdat, inderdaad, we onszelf eigenlijk niet waarderen… Dus als je jezelf al waardeert zijn die complimenten niet zo nodig. Maar veel mensen doen dat niet. Dus het werkt dubbel: waardeer je de ander, dan kan diegene zichzelf meer leren waarderen. En als je jezelf waardeert, kan je de complimenten weer beter horen. Ga je jezelf nog meer waarderen…

Geef je een compliment, sta er dan na het uitspreken echt even bij stil en zorg ervoor dat de ander het daadwerkelijk kan ontvangen. Laat het compliment niet wegwuiven met uitspraken als ‘stelt niks voor’, ‘was een uitverkoopje’ of ‘dat doe ik toch altijd zo.’ Krijg je een compliment, maak daar dan een (mentale) aantekening van. Geef het evenveel aandacht als een cadeautje dat mooi verpakt in je handen wordt gelegd. En zeg iets als’ Dank je wel, dat is fijn om te horen.’ Maak geen excuses voor de waardering die je zojuist kreeg!

En zit je om een compliment te springen? Schrijf dan 10 dingen op waar je jezelf vandaag om waardeert.

Dan is die hele complimentendag volgend jaar nergens meer voor nodig. Tot die tijd: print, hang op en geniet! (Je hebt keuze: twee printables voor gebruik op 1 maart, Nationale Complimentendag, en twee voor de overige 364 dagen van het jaar. Met of zonder vooringevulde complimenten.)

Meer lezen?