Leren ván kunst

Leren van kunst. In plaats van leren óver kunst. Dat is Art Based Learning. Een unieke ervaring!

Hoe leuk is het om in een museum rond te lopen en een ontdekking te doen die je vraagstuk beantwoordt? Dat is nog eens een boeiende manier van kunst ervaren. En heb je wel eens meegemaakt dat een kunstwerk jou kiest? Een kunstwerk waar je wellicht anders aan voorbij gelopen zou zijn… Of vind je bepaalde kunst spuuglelijk en vraag je je af hoe je daar nou wat van kunt opsteken? Ik laat je graag ervaren waarom kunst soms schuurt en hoe dat juist een aanvulling kan zijn. Art Based Learning vergroot je creativiteit en oplossingsvermogen en leidt je naar nieuwe inzichten.

Wat is Art Based Learning? Art Based Learning is een methode, ontwikkeld door Jeroen Lutters (Artez). Art Based Learning is ontstaan als didactische methode die het creatieve denkvermogen vergroot. Het wordt vaak ingezet op scholen (in lessen CKV), maar ook om problemen van groepen deskundigen op een andere manier te benaderen. Daarnaast is deze methode ook waardevol als coachingstechniek, juist omdat je persoonlijke ervaring, je waarneming en je onderbewuste een grote rol spelen.

Hoe gaat het in zijn werk? In vier stappen begeleid ik je. In een museum, galerie of beeldentuin – welke, dat spreken we samen af. Of je schrijft in op een sessie in een (kleine, veilige) groep. Je neemt je telefoon of camera mee, en verder zorg ik overal voor. Daarna heb je inzichten opgedaan, een unieke ervaring beleefd en heb je voortaan de keuze om op meerdere manieren naar kunst te kijken.

Wat kost het? Een privésessie kost €120 voor drie uur, exclusief reiskosten en toegangskosten. Kom je met zijn tweeën, dan krijgen jullie korting en kost de sessie €200. Voor grotere groepen bereken ik een tarief op maat. Neem je deel aan een sessie op inschrijving, dan zijn de kosten €75 per persoon. De groep is dan minimaal 6 en maximaal 12 personen groot.

Interessant, dat wil ik! Stuur me een mail, dan neem ik contact met je op.

Nog andere vragen?

Is het coaching of kunst-kijken? Bij deze methode leer je van kunst, niet óver kunst. Ik vertel je dus niks over kunststromingen, kunstenaars of kunstwerken. Maar je leert wel kijken naar kunst, op een andere manier dan gebruikelijk. Het is een coachingstechniek als je dat wil. Als je het benadert als een andere manier van leren, als een manier om je creatieve denkvermogen te vergroten, dan is het niet persé coaching. Het hangt af van de vraag die je bij aanvang stelt.

Wat bedoel je met een persoonlijke vraag? Een persoonlijke vraag is iets waarmee je in je maag zit of het hoofd over breekt. Iets waarvoor je niet zo snel een oplossing hebt met dat wat je tot nu toe weet. Dat kan ook een meer zakelijke vraag zijn – je hebt een issue met een medewerker of je zoekt een innovatieve oplossing voor een vraagstuk. Je vraag hoef je niet te delen met mij of met de groep. Jij ervaart je inzicht toch wel.

Voor wie is het geschikt? Voor iedereen vanaf ongeveer 10 jaar. Wel is het fijn om de leeftijdscategorie van een groep ongeveer gelijk te houden.

Ik houd niet van (abstracte/moderne/oude/schilder-/beeldhouw-/foto-/grafische/textiele/papier/video- enzovoorts) kunst. Dat hoeft ook helemaal niet. Sterker nog: al haat je kunst, dan nog kun je je creatieve denkvermogen vergroten met Art Based Learning. Het gaat niet om de kunst, het gaat om jou en om je vraag. De kunst is een middel, geen doel. Maar daag me uit: ik weet zeker dat er minstens één kunstwerk is dat voor jou wel interessant is. Niet persé mooi: interessant.

Ik ben niet creatief. Als je daarmee bedoelt dat je vindt dat je niet kunt tekenen/beeldhouwen/zingen/dichten/dansen: prima. Dat heb je hiervoor niet persé nodig. Er is altijd een manier te vinden waarop jij jezelf kunt uitdrukken. En Art Based Learning is vooral een creatieve tool omdat het je creatieve, probleemoplossende vermogen vergroot.

Kan ik dit ook met mijn partner/kind/gezin/oma/vriendenclub/tekenclub/collega’s doen? Zeker! Art Based Learning in een groep is een mooie belevenis! Je loopt je eigen pad en deelt wat je wil, en je hebt toch een unieke, gezamenlijke ervaring. Stof tot napraten gegarandeerd!

Meer lezen?