Kunstpostcirkel

Kunstpost!

Ben jij – officieel, stiekem, eigenlijk of misschien – een kunstenaar? Maak en ontvang je graag post? Wil je je verbinden met een aantal onbekende kunst- en postminnende mensen en je laten verrassen, inspireren en uitdagen?

Dan is de Kunstpostcirkel iets voor jou! In september 2023 starten de nieuwe rondes. Deze lopen tot  juli 2024. Daarvoor kun je je nu aanmelden.


Hoe werkt de Kunstpostcirkel?

Je krijgt een goedgevulde brievenbusdoos thuisgestuurd. Die is door mij samengesteld en bevat voornamelijk gerecycled materiaal. Jij maakt, hierdoor geïnspireerd of hierop gebaseerd, een kunstwerk. Misschien heb je op dit moment een belangrijk levensthema. Je kunt ook een vraag stellen, een verhaal beginnen of een statement maken. Voorbeelden uit de afgelopen cirkels waren bijvoorbeeld: the circle of life, mijn eigen museum, je diepste geheim, op reis, dromen en verlangen, lievelingswoord. Dit licht je toe in een ‘brief’ aan je cirkelgenoten, waarvoor je natuurlijk ook een eigen vorm kan kiezen. Alle materialen en technieken zijn toegestaan, zolang het in de brievenbusdoos blijft passen en er voldoende ruimte is voor de aanvullingen van al je cirkelgenoten.

Na een maand stuur je je doos door aan de volgende, die op basis van jouw kunstwerk en je brief verder werkt. Je reageert vanuit je eigen expertise op het eerder gemaakte en je schrijft ook ’terug’ of ‘door’. Daarna volgen er nog een aantal rondes totdat iedereen in jouw cirkel jouw project aangevuld heeft. De dozen worden steeds op hetzelfde moment doorgestuurd. Je hebt dus steeds één doos onderhanden. Je krijgt aan het einde je eigen kunstwerk mét de aanvullingen terug in een bijeenkomst met alle deelnemers.

Zijn er al Kunstpostcirkels? 

Ja! De allereerste Kunstpostcirkel deed ik in het voorjaar van 2020 samen met mijn artsisters van De Nieuwe Creatieven. We misten onze maandelijkse bijeenkomsten. Dit was een fijne manier om toch samen, analoog, kunst te maken en met elkaar verbonden te zijn. In 2020-2021 bestond de tweede editie uit 9 kunstpostcirkels (3 gestart in december 2020, 2 in januari, 1 in februari 2021, 2 in april en 1 in mei 2021) en een aantal kunstpostduo’s. In 2022 zijn er twee cirkels geweest van 12 deelnemers en in 2023 vier cirkels van zes. Ruim 150 deelnemers, waarvan een aanzienlijk deel meerdere malen deelnam. Elke keer wijzigt de opzet iets, zodat je verrast blijft, maar natuurlijk ook op basis van de ervaringen.

Wat zeggen anderen erover?

 • “Aan tafel zitten met je favoriete materialen om je heen mag je heerlijk bladeren in het artjournal en snuffelen in de doos met materialen en genieten van de extra losse vellen die degene voor jou in de doos heeft gedaan. Verrassende beelden, prachtig papier, ontroering, liefs en gekkigheid. Het gaat vanzelf stromen. Ik werk verder aan een beeldverhaal, een reis om doorheen te bladeren, in te struinen en te verdwalen. Heerlijke uren in verbinding met (on)bekende artsisters. Hoe mooi is dat: samen tekenen, schrijven, knippen, plakken, juist nu.” (Miranda, 2020)
 • “Wat heb je me verrast met de start van deze kunstpostcirkel. Wat heb je het allemaal prima geregeld. Het was echt een cadeautje om te krijgen, prachtig, creatief en inspirerend. Dank, dank, dank! “(Marjolein, 2020)
 • “Het blijft heerlijk om mee te doen. Blijft voor mij verrassend, uitdagend, inspirerend en grenzen verleggend!” (Anja, 2020)
 • “Dank je wel voor het mooie begin. Mijn hart maakte een sprongetje door de liefdevolle aankleding.”(Julia, 2020)
 • “Mag ik een levenslang abonnement?” (Helga, 2020)
 • “Dit heeft me de lockdown doorgeholpen! (naam mij bekend, 2021)
 • “Hier kom ik graag mijn bed voor uit! (naam mij bekend, 2021)Kan ik al wat zien?

Ja, laat je gerust verrassen! Kijk op Instagram en volg #kunstpostcirkel.

Zijn er bepaalde eisen?

Een aantal dingen is belangrijk. Kunst, post en verbinding. Plus: duurzaamheid en respect.

Kunst. Je bent kunstenaar, opgeleid of niet, volgens anderen terwijl je dat van jezelf nog niet vindt, met studio of keukentafel, in het Stedelijk, boven je oma’s bank of in een geheime map onder je eigen bank. Je durft te reageren vanuit je eigen expertise.

Post. Je houdt van post, het langzame en verrassende ervan. Je houdt ervan je proces te beschrijven of anderszins te documenteren, je gedachten uiteen te zetten, in dialoog te gaan met de schrijfsels en kunstwerken van anderen.

Verbinding. Je staat open voor uitwisseling en verbinding met (onbekende) cirkelgenoten.  Je verheugt je op de live afsluitende bijeenkomst (onverwachte omstandigheden daargelaten).

Duurzaamheid: bepaalde soorten tape en lijm tasten het werk (op den duur) aan. Deze gebruiken we dus niet. Andere materialen belasten het milieu onnodig. Glitter bijvoorbeeld. Hiervoor zijn vriendelijke alternatieven voorhanden. Meer daarover in de uitleg bij de start, in de nieuwsbrieven en in de online startbijeenkomst.

Respect: in de brieven geef je aan in hoeverre je wil dat jouw kunstwerk aangevuld of veranderd mag worden. Je verandert het kunstwerk van een ander dus alleen als diegene dat ook echt wil.


Wat kost het?

Voor de Kunstpostcirkel 2023-2024 zijn de kosten €99. Hiervoor krijg je:

 • een uitnodigende brievenbusdoos met materialen thuisgestuurd
 • de uitleg, een adressenlijst en een datumlijst
 • een online startbijeenkomst om elkaar te leren kennen en de basisprincipes toe te lichten
 • nieuwsbrieven in je mail
 • een live afsluiting
 • mijn administratieve organisatie
 • hulp bij het klauteren over een eventuele blokkade
 • een Whatsappgroep met de deelnemers in jouw cirkel
 • uiteindelijk je eigen starter, aangevuld met de kunstzinnige en schriftelijke aanvulling van anderen, weer terug: een persoonlijke mini-galerie.

Daarnaast betaal je maandelijks de verzendkosten (€4,60) en investeer je maandelijks tijd (2-3 dagdelen per maand).

Ik wil in een Kunstpostcirkel!

Welkom! Aanmelding loopt via Eventbrite en kan tot 27 september 2023.

Eigen cirkel (of niet zolang wachten)

Heb jij een groep van 6-12 mensen met wie je een cirkel wil vormen? Je jaarclub, je familie die verspreidt over de aardbol woont of je artsisters? Die kan op elk gewenst moment beginnen. Ik maak in overleg met jou een planning en een startdoos en we bepalen in hoeverre ik jullie begeleid en wat jij zelf doet. Hierop wordt de prijs uiteraard aangepast.

Meer lezen?