Waarom doe je het eigenlijk?

Waarom doe je wat je doet? Wat is je bedoeling? Waar kom je je bed voor uit? 

‘Nou, gewoon…’. Het zijn vragen die leiden naar je ‘why’. De ‘why’ uit de Golden Cirkle van Simon Sinek. Een simpele maar supereffectieve methode om duidelijk te krijgen waarom je doet wat je doet.

Waarom is die ‘why’ nu zo belangrijk? Wat je doet is vaak gemakkelijk uit te leggen, en hoe je het doet, lukt ook nog wel. Maar waarom je doet wat je doet, dat vind je ofwel zo logisch dat het het bijna niet onder woorden kunt brengen, of je hebt er eigenlijk niet zo over nagedacht… Zeker in een team is het nog niet zo makkelijk om een gemeenschappelijk ‘waarom’ te formuleren.

Sinek ontdekte dat bedrijven die hun ‘ why’ duidelijk hebben, succesvoller en innovatiever zijn. Het geeft betekenis. Ook rotklussen worden beter te verhapstukken als je weet waaróm je het doet. En het geeft focus: ‘Dit draagt bij aan mijn ‘waarom’, dus ik doe het, en dat niet, dus daar zeg ik ‘nee’ tegen’.

In verandertrajecten pas ik de Golden Cirkle regelmatig toe, zowel op persoonlijk niveau als op team-of organisatieniveau. Door te tekenen houd je het heel simpel en concreet, en dat komt de formulering van je ‘ why’ ten goede. Zeker als we de ‘ why’s’ van een team samenvoegen, zie je daaronder vaak nog een zeer betekenisvolle laag met enorme verbindende kracht. ‘Daarom zijn wij een team, daar zit onze meerwaarde’. En dat lucht meestal heel erg op.

Onderstaande visual is een veralgemeniseerd beeld van een bestaande fusie-organisatie, die om de eenwording vorm te geven een Golden Cirkle-sessie deed. Door samen te tekenen ontstond er een gezamenlijke beeldtaal,  wat hun visietraject én hun teamspirit ten goede kwam.

Ter inspiratie deel ik ‘m graag. Gebruiken mag, als je mijn naam vermeldt. Wil je ook een dergelijke sessie, voor jezelf om je eigen focus helder te krijgen? Of voor je team of organisatie, om jullie richting te verhelderen? Neem contact op, dan drinken we koffie en bespreken we de mogelijkheden!

Meer lezen?