Zorgen voor de zorg

We klappen voor ze. We sturen kaarten, brengen pizza’s en bloemen. Hangen witte shirts met een hart erop voor ons raam. ‘Hou vol’, zeggen we. En we zijn bang. Hou vol, voor als een van mijn geliefden getroffen wordt. Of ikzelf. Hou vol, want het is zwaar. Hou vol, want het gaat lang duren en we hebben de piek nog niet bereikt.

Zijn er genoeg middelen, genoeg tests, genoeg mensen? We zamelen mondkapjes in. Maken ons boos op farmaceutische bedrijven die op hun receptuur blijven zitten. En Covid-19 Extra handen voor de zorg vraagt iedereen met ervaring die elders werkzaam is zich beschikbaar te stellen. Er wordt massaal gehoor aangegeven. Nu al 20.000 mensen.

Zij zijn niet bang. Of wel,maar ze doen wat ze voelen dat ze moeten doen. Zorgen. Zorgen is niet mijn talent. Maar tekenen en teksten begrijpelijk maken en coachen wél.

Wie zorgt er voor hen?

Voor verzorgenden, verpleegkundigen, artsen is het belangrijk dat hun mentale en psychische veerkracht optimaal is. Alle steun, waardering en het kunnen uiten van emoties of gewoon even moe mogen zijn.

Met Barbara Hoogenboom (Bert Hellinger Instituut ), Jakob van Wielink (De School voor Transitie),  Petra Derks (Coach voor mens én organisatie)  Gerard Kruithoff ( Dokwerkers Crossmedia) maakte ik een aantal concrete tips en handvaten. Als projectgroep waren we onderdeel van een groep landelijke specialisten op het gebied van geestelijke gezondheid.

Tips om samen heel te blijven. Want er zijn dan wel veel extra handen aangemeld, de bijbehorende hoofden en handen moeten ook heel blijven.

Naast de poster zijn er ook een staande en een liggende folder die ook als powerpoint gebruikt kunnen worden.

Een app is in de maak. En een Engelse vertaling (door Helen Hartmann, First Aid for Text).

Download en deel naar hartelust.

Meer lezen?