Ken je vrienden

Ken je ze, je vriend Angst? Je vriendin Zeur? Je buurman Boos? Je Moppertante?

Meestal duw je ze weg, die stemmetjes in je hoofd of die figuurtjes op je schouder. Het zijn zeer beslist geen vrienden van je. Je wil er van af! Vrienden Gezelligheid, Uitdaging en Lolbroek zijn vaak wel welkom. Toch hebben ook Angst, Zeur, Boos en Moppertante je van alles te vertellen. En ze willen gehoord worden. Ze gaan steeds harder schreeuwen eigenlijk, als je ze wegduwt. En als je echt niet luistert, nemen ze de regie van je over. Dan beheerst Angst ineens je leven. Of Boos.

Luister eens naar ze. Pak een pen en papier en schrijf het gesprek tussen jullie op. Schrijf tenminste 20 minuten aan een stuk en vraag je af wat ze eigenlijk willen zeggen. Je krijgt ze niet stil, want ze zijn voor je aan het zorgen, maar je krijgt ze wel rustiger. Misschien heten ze anders, die van jou. En misschien heb je wel een nog grotere club vrienden.

Als je ze leert kennen, merk je dat ze het goed met je voor hebben. En hoe je ervoor zorgt dat jij de regie kunt houden. Geef ze een naam en een uiterlijk , door ze te tekenen of een collage te maken. Ook een foto uit een tijdschrift bewerken met stift of gelpen geeft een mooi beeld van je vriend.

Het boek Ik (k)en mijn ikken van Karin Brugman legt uit hoe de methode Voice Dialogue in zijn werk gaat. Voor een vriendin gaf ik bijgaande dialoog vorm. Ze vroeg of ze hem mocht delen. Dat mag. Jij mag hem ook delen. Met je vrienden.

Wil je een keer begeleid worden om een beeld te maken van jouw vriendenkluppie, dan gaan we in mijn atelier aan de slag. Een op een of in een kleine groep. Neem gerust contact op!

 

 

Meer lezen?