Blauw of roze?

Hierna hebben we het er nooit meer over. Het is namelijk Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn achter de rug, de goede voornemens ter ziele, het is grijs weer en ook nog maandag. Voel je de energie al wegzakken? Lees gauw door. 

Weer zo’n Amerikaanse uitvinding, bedoeld om er een slaatje uit te slaan? Wellicht. Het schijnt in het leven te zijn geroepen door een reclamebureau, bedoeld om vakanties te verkopen. Die lijken immers nog ver weg op een dag als deze. Een niet wetenschappelijk bewezen fenomeen.

Maar je kent het gevoel vast wel. Of dat nu vandaag is of niet – misschien is je kind wel jarig, heb je een afspraakje met je lief, begin je aan een nieuwe klus, hoezo blauwe maandag? – er zijn natuurlijk andere dagen in een jaar waarop je je wat ‘blue’, verloren, kunt voelen. 

’There are blue days and there are pink days,’ schijnt Louise Bourgeois gezegd te hebben. ‘Blue days/pink days’ is de titel van een van haar kunstwerken (1997). Een dame met een bewogen leven en indrukwekkend oeuvre, nog tot en met 5 mei te zien in Museum Voorlinden.

‘Blue days/pink days’ , waarvan een verwant werk (‘To Unravel a Torment’) de naam gaf aan de tentoonstelling in Voorlinden, bevindt zich in de collectie van the Whitney Museum of American Art in New York. Het gaat helemaal niet over vrolijke of chagrijnige dagen, maar refereert aan de kindertijd, gebruikmakend van de typische kleuren voor jongens- en meisjeskleding. 

Voorlinden is op maandag open. Voorlinden is elke dag van het jaar open! Laat dat nu een geweldige bestemming zijn om je zinnen te verzetten. Kunst helpt. Of de dagen nu blauw of roze zijn. En niet alleen vandaag. We gaan het er nooit meer over hebben, over Blue Monday.  En ben je niet in staat om naar Voorlinden te gaan op zo’n dag als deze, pak dan een roze potlood. Kleur je eigen dag. Mag ook in elke andere kleur.

Meer lezen?